Nieuws

Externe Competitie
KNSB RONDE 9: VENLO 1 VERLIEST SLOTRONDE VAN KING 1

Zaterdag 20 april 2024 heeft team Venlo 1 (KNSB) de uitwedstrijd tegen KiNG 1  verloren met  5-3.

Alle uitslagen van ronde 9 en de eindstand in klasse 2D staan hier.  Venlo 1 is uiteindelijk derde geworden  in het klassement.

Onze felicitaties gaan naar de kampioen van klasse 2D: onze stadsbuur Blerick 1. Hun eerste team bleef dit seizoen ongeslagen; alleen in de stadsderby werd een remise toegelaten.

Externe Competitie
RONDE 5 LISB COMPETITIE: TWEE MAAL WINST

Op zondag 14 april 2024 speelden de beide Venlose teams hun vijfde ronde in de Limburgse competitie.

Venlo 1 speelde uit tegen Reuver 1, het werd 1,5-4,5. Voor de individuele resultaten zie hieronder.

Zie hier de stand van Venlo 1 in de LiSB Hoofdklasse.

Venlo 2 speelde uit tegen Bergen, de uitslag was 2,5 – 3,5. Hieronder staan de individuele resultaten.

Zie hier de stand van Venlo 2 in de LiSB Tweede klasse.

Externe Competitie Partijanalyses
KNSB COMPETITIE 2023 – 2024 Ronde 8

Venlo 1 boekt een monsterzege op Zuid Limburg 2 en strijdt nog om plek twee.

door Henk van Gool

Om een partijvariant in dit verslag na te spelen: klik op een pijl onder het diagram of op een zet in de analyse ernaast.

Venlo 1 – Zuid Limburg 2

Monsterzege Venlo 1

Met respectievelijk 8 en 9 punten hebben Venlo 1 en Zuid Limburg 2 zich reeds veilig gespeeld in KNSB klasse 2D. Promotiekansen zijn er ook niet voor beide teams. Die strijd gaat tussen koploper Blerick en de nummer twee, het Tilburgse KING. Het is een kwestie van uitbollen naar het slot van de competitie. Er kon tijdens de achtste ronde op 23 maart dus vrijuit gespeeld worden. Zul je altijd zien dat, uitgerekend als het nergens meer om gaat, ineens alle remmen losgaan. Zuid Limburg 2 kreeg in Venlo alle hoeken van het speellokaal te zien. Dat was ietwat geflatteerd, maar soms valt alles in één keer goed voor een team en valt de score veel hoger uit dan verwacht mag worden.

Bord 1

Luisa Bashylina – Maarten Strijbos 0 – 1

De zege die Maarten boekte op Luisa was in elk geval niet geflatteerd. Luisa kwam al vanuit de opening in de problemen. Eerst werd haar pionnenstructuur opgeblazen, daarna werd haar paard gevangen gezet in het kamp van de donkere stukken. Maarten haalde vervolgens zijn koning erbij, die een definitief vonnis velde over de witte stukken.

stelling na 15..,0-0

Bord 2

Joep Nabuurs – Fabian Miesen 1 – 0

Joep begon aan een gevaarlijk avontuur door zomaar een pion bij zijn koning enprise te laten staan. Dat had op zijn best tot een moeizame verdediging met een minuspion kunnen leiden als Fabian hier goed op gereageerd had. Die gaf achterelkaar echter zijn voordeel, een zekere remise en tenslotte de partij uit handen.

stelling na 26.Dd1

Bord 3

Luc Zimmermann  – Thijmen Smith 1/2 – 1/2

Luc en Thijmen leidden de partij via een omweg naar een Franse structuur, waarna een dynamisch evenwicht ontstond. De heren besloten daarop tot een zetherhaling.

stelling na 14..,Ld7

Bord 4

Rudi van Gool – Stefan Spronkmans 1 – 0

Rudi bouwde aan een fijne positionele partij maar maakte wat foutjes bij de constructie waardoor het voordeel langzaam verwaterde. De druk die hij niettemin op het zwarte bastion zette met zijn pionnen en stukken kostte Stefan zoveel hoofdbrekens dat die onder tijdsdruk toch de mist inging. Geconfronteerd met onoplosbare problemen liet Stefan met nog één zet voor de tijdcontrole zijn vlag vallen.

stelling na 34..,g6

Bord 5

René van Hassel – Christian Busch 0 – 1

Christian speelde een puike positionele partij. Eerst veroverde hij de c-lijn, daarna dwong hij René tot een ruil die hem een gevaarlijke vrijpion opleverde. In eerste instantie ving de Zuid-Limburger dit nog goed op, maar toen hij tot torenruil gedwongen werd, kwam Christians dame de witte stelling binnen en vormde de zwarte vrijpion op de damevleugel voldoende afleiding om de witte pionnen op de koningsvleugel te kunnen elimineren voor de beslissing.

stelling na 43..,Da8

Bord 6

Philipp Welzel – Marcel Winkels 1 – 0

De partij tussen Philipp en Marcel was een pijnlijke exercitie voor beide spelers. Philipp gaf groot voordeel uit handen en was daarna gedwongen een eindspel met minuspion te verdedigen. Omdat niet te zien was hoe Marcel op winst kon spelen, bood Philipp op zet 72 maar eens remise aan. Dit werd geweigerd door Marcel, die daarop nog een verwoede poging deed verder te komen door zijn koning naar de andere kant van het bord te spelen. Daarbij lette hij even niet op en moest hij zijn pluspion weer inleveren. Wellicht daardoor van zijn stuk gebracht produceerde Marcel een paar kapitale fouten waarop Philipp, met een verontschuldigend gebaar en het schaamrood op de kaken, zelfs nog een vol punt kon incasseren.

stelling na 74.Pb6

Bord 7

Ruud Lemmers – Nico van der Hoogt 0 – 1

Ruud leek Nico in het middenspel te gaan overlopen op de koningsvleugel. Zijn eigen koning bleef daarbij echter in het centrum staan en dat gaf Nico kansen op tegenspel. Toen Ruud  tijdens een ruiltransactie het verkeerde stuk pakte sloeg Nico genadeloos toe.

stelling na 20..,Lxh6

Bord 8

Peter Schoeber – Robbie Mocsnik 1 – 0

De partij tussen Peter en Robbie liep al snel uit de klauwen voor de zwartspeler. Hij vergat te letten op een standaard combinatie, die je nogal eens in Siciliaanse Drakensystemen kunt aanschouwen en boette een belangrijke pion in. Dat nadeel kwam hij niet meer te boven. Peter bouwde zijn voordeel gestaag uit, waarna twee verbonden vrijpionnen hem de zege brachten.

stelling na 11..,Pb6

Venlo 1RatingZuid Limburg 2RatingUitslag: 7,5 – 0,5
Maarten Strijbos2317Luisa Bashylina21751 – 0
Joep Nabuurs2252Fabian Miesen21891 – 0
Thijmen Smith2250Luc Zimmermann20971/2 – 1/2
Rudi van Gool2133Stefan Spronkmans20781 – 0
Christian Busch2119René van Hassel20611 – 0
Philipp Welzel2215Marcel Winkels19311 – 0
Nico van der Hoogt1870Ruud Lemmers20161 – 0
Peter Schoeber1942Robbie Mocsnik18571 – 0
Overige
NIEUWE KNSB RATINGS 2024-4

De KNSB heeft de nieuwe ratings gepubliceerd per 1 april 2024, waarin de uitslagen zijn verwerkt tot en met de maand maart 2024. De top 10 van de Venlose schakers met de hoogste rating per 1 april 2024 is niet veranderd en is als volgt.

In vergelijking met 1 januari j.l. lijkt een flink deel van de ratings spectaculair te zijn gestegen, maar alléén aan de onderkant. De KNSB heeft namelijk de rekenmethode aangepast, om in lijn te blijven met de aanpassing van de FIDE.

Met ingang van 1 maart 2024 werden de FIDE-ratings tussen de 1000 en 2000 gewijzigd met de formule: nieuwe rating = 0,6 * huidige rating + 800, waardoor de nieuwe ondergrens 1400 wordt.

De ratingcommissie van de KNSB heeft besloten om dezelfde wijziging toe te passen op de KNSB-ratings. Daarnaast worden alle KNSB-ratings die nu lager zijn dan 1000 verhoogd met 400. Dit geldt ook voor jeugdrating. Zie het bericht hierover op de KNSB site. Nadien hebben ze deze stijging nader toegelicht in het artikel ‘Gratis ratingpunten, waarom eigenlijk?’.

Onze grootste ratingstijger in maart is Rainer Montignies, met een stijging van 70 ratingpunten naar 2279, gevolgd door Peppe De Martino met 35 punten.

De volledige lijst van KNSB-ratings kan ook via onze website worden bekeken, zie hier. De interne ratings zijn per 21 maart met de nieuwe KNSB-formule in lijn gebracht met de KNSB-ratings.

Ons vorige ratingbericht van 2024-01 staat hier.

Externe Competitie Partijanalyses
VENLO I klein VS SCHAESBERG I

Kopfoto: ‘La charité de saint Martin’ van Wikipedia

Externe Competitie 2023/24

Zwarte Zondag

Neen trouwe lezers van de berichten der wederwaardigheden van ons kleine Venlo 1, een vrolijk verslag van bovengemelde ontmoeting wordt dit (waarschijnlijk) niet. Daar rolt – verklapwaarschuwing! – namelijk een dikke nederlaag uit! On Venloos. Middels drie gelijk remises en evenzoveel nullen werd die zondag in de Weishoes Kapel van een rouwrandje voorzien. Kapel ja. Wellicht een sub verklaring voor de magere Venlose score? Bevangen door de welhaast sacrale sfeer in de speellocatie. Met een vermoeden van de geur van brandende katholieke kaarsen, kwalmende slierten wierook en de muffe opdamping van wijwater dat te lang in het vat heeft gezeten? En nog die christelijke boodschappen van indertijd indachtig, die ons opriepen tot algehele naastenliefde, een ander nimmer te kwetsen en bij een faciale optater ook de andere wang toe te keren?
Geen idee, maar ik heb in het verleden al slechtere smoezen gefabuleerd…
Maar goed, ter psychische verwerking, duiding en verklaringen toch een summiere terugblik op de zes potten waaruit de Venlose misère is ontsproten.
U heeft er recht op!
Ik graai hiertoe willekeurig in de grabbelton, allen zijn mij immers even lief…
Als nawerking van mijn eigen kerkelijke opvoeding uit lang vervlogen tijden.

Lees hier verder voor het volledige verslag, inclusief partijfragmenten.
________________________________________________________________________
Het overzicht van de individuele resultaten staat hier.
De vorige ontmoeting op 16 april 2023 met Schaesberg I verliep gunstiger voor Venlo

Externe Competitie
KNSB RONDE 8: VENLO 1 BOEKT MONSTERZEGE OP ZUID-LIMBURG 2

Zaterdag 23 maart 2024 heeft team Venlo 1 (KNSB) de thuiswedstrijd tegen Zuid-Limburg 2  gewonnen met onverwacht hoge cijfers: 7,5-0,5.

Alle uitslagen van ronde 8 en de stand in klasse 2D staan hier.

Hier staat het verslag van teamcaptain Henk van Gool van deze wedstrijd.. Het ’tegenverslag’ staat hier.

Venlo 1 staat nu derde in het klassement. De negende en slotronde is op 20 april 2024 tegen KING 1.

Opmerking
In een eerdere versie van dit bericht stond dat Venlo 1 nog kampioen kon worden. Deze onjuiste uitspraak was gebaseerd op een niet-bijgewerkte stand. Op zijn best mag Venlo 1 hopen op een tweede plaats.

Ald Weishoës, Venlo. Clublokaal Venlose Schaakvereniging.
Externe Competitie
AANKONDIGING THUISWEDSTRIJD VENLO 1 (KNSB)- ZUID LIMBURG 2

Nummer 3 (Zuid-Limburg 2) en nummer 4 (Venlo 1) van de KNSB klasse 2D spelen op zaterdag 23 maart de achtste ronde van de KNSB competitie.

De details van de stand in klasse 2D staan hier.

Toeschouwers zijn van harte welkom. De locatie is ons clublokaal:
Stadsherberg Ald Weishoès, 
Adres: Grote Kerkstraat 31, 5911 CG Venlo

Bereikbaarheid:
Stadsherberg Ald Weishoès ligt in het centrum van Venlo, daar geldt betaald parkeren. Vanaf station Venlo is het ca. 10 minuten lopen.

Door de Venloop Neptubes Wandeltochten op die dag is het drukker dan normaal in de binnenstad.

Externe Competitie
RONDE 4 LISB-COMPETITIE: NEDERLAAG EN REMISE

Op zondag 10 maart 2024 speelden de beide Venlose teams hun vierde ronde in de Limburgse competitie.

Venlo 1 speelde thuis tegen Schaesberg 1, het werd 1,5-4,5. Voor de individuele resultaten zie hieronder.

Zie hier de stand van Venlo 1 in de LiSB Hoofdklasse.

Venlo 2 speelde tegen Maastricht 2, de uitslag was 3-3. Hieronder staan de individuele resultaten.

.Zie hier de stand van Venlo 2 in de LiSB Tweede klasse.

Externe Competitie
AANKONDIGING THUISWEDSTRIJDEN VENLO 1 (LISB) EN VENLO 2 (LISB)
Zondag 10 maart 2024 spelen zowel team Venlo 1 (LiSB) als team Venlo 2 (LiSB) thuis de vierde ronde van de LiSB-competitie. Venlo 1 speelt tegen Schaesberg 1 en Venlo 2 tegen Maastricht 2. Aanvang van de wedstrijden is 13:00 uur. Zie hier voor de stand in de LiSB hoofdklasse. Zie hier voor de stand in de LiSB tweede klasse. Toeschouwers zijn van harte welkom. De locatie is ons clublokaal: Stadsherberg Ald Weishoès,  Adres: Grote Kerkstraat 31, 5911 CG Venlo Bereikbaarheid: Stadsherberg Ald Weishoès ligt in het centrum van Venlo, daar geldt betaald parkeren. Vanaf station Venlo is het ca. 10 minuten lopen.