KNSB Competitie 2023 – 2024 Ronde 6

Externe Competitie Partijanalyses

Met een solide zege op de Arnhemse Schaakacademie 1 nestelt Venlo 1 zich stevig in de subtop.

door Henk van Gool

Om een partijvariant in dit verslag na te spelen: klik op een pijl onder het diagram of op een zet in de analyse ernaast.

Arnhemse Schaakacademie  1 – Venlo 1

Solide zege Venlo 1

Venlo 1 boekte in en tegen de Arnhemse Schaakacademie een ruime 2,5 – 5,5 overwinning zonder een nederlaag te hoeven incasseren. Nou lag een zege voor Venlo in de lijn der verwachting omdat Arnhem niet in de sterkste opstelling kon aantreden en het ratingverschil op veel borden mede daardoor groot was. Toch ging het allemaal niet zo soepel voor Venlo als de score doet vermoeden. De echte vorm is er nog steeds niet en als een opponent dan stevig de tanden erin zet heb je hem nog niet zomaar even afgeschud. Over en weer werden kansen om zeep geholpen, waardoor diverse spelers meer kregen dan ze eigenlijk verdienden.

Bord 1

Maarten Strijbos – Ruud Janssen 1 – 0

De GM uit Arnhem kwam er niet aan te pas. Naar ik vernomen heb kampte hij met een fysiek ongemak dat zijn scherpte ongetwijfeld zal hebben aangetast. Hij trachtte na een rustige opzet van Maarten nog wel op geforceerde wijze het initiatief te grijpen, maar door een stevige greep op het centrum kon Maarten de poging snel neutraliseren en zelf het heft in handen nemen. Ruud had geen veilige plek voor zijn koning en dat gaf Maarten de kans succesvol een mataanval te starten.

stelling na 29..,Dg7

Bord 2

Geert Stradmeijer – Joep Nabuurs 0 – 1

Joep werd aardig beziggehouden door Geert. Hij leek de invaller aan Arnhemse kant wel te gaan wurgen op de damevleugel, maar door een te snelle opmars van zijn vrijpion raakte hij de pion en de controle over de stelling kwijt. Gelukkig voor Joep ging Geert met zijn koning aan de wandel. Dat kostte hem zoveel tijd dat Joep de kans kreeg zijn troepen te hergroeperen om alsnog een succesvolle overval op het witte kamp te plegen.

stelling na 41..,Pb6

Bord 3

Mart Nabuurs – Bob Beeke 1/2 – 1/2

Beide spelers besloten lang te rokeren, maar het was Mart’s koning die het meest onveilig bleek te staan. Met de juiste damezet had Bob de partij in zijn voordeel kunnen beslissen. Hij koos echter een verkeerde route voor de dame waarna Mart ternauwernood naar een remise eindspel kon ontsnappen.

stelling na 29.Kb1

Bord 4

Thomas van Nispenrode – Rudi van Gool 1/2 – 1/2

Thomas en Rudi hielden elkaar in evenwicht. Toch was het Rudi die nog een kans kreeg, omdat Thomas na een torenmanoeuvre op de derde rij wat kwetsbaar was op de eerste rij. Rudi reageerde in tweede instantie niet scherp genoeg, waarna Thomas naar een remise eindspel kon ontsnappen.

stelling na 24.Lc1

Bord 5

Thijmen Smith – Geert van Hoorn 1 – 0

Zowel Thijmen als Geert maakten elkaars bastion onveilig met een infiltrerende dame. De witte dreigingen leken iets groter, maar als Geert juist had gereageerd was de stelling in evenwicht gebleven. Een verkeerde defensieve zet leidde er echter toe dat Thijmen een onweerstaanbare aanval kon opbouwen.

stelling na 16.Pc5

Bord 6

Tom van ‘t Hoff – Thomas Neuer 1/2 – 1/2

Thomas veroverde het loperpaar en kon door de actieve opstelling van zijn stukken op een prettig plusje bogen. Tom deed vervolgens een centrumpion in de aanbieding in een poging de zwarte pionnen uiteen te slaan. Thomas reageerde verkeerd op het pionoffer, waarna de stelling snel in een remise eindspel verzandde.

stelling na 15..,Tc8

Bord 7

Henk van Gool – Mathieu Roskam 1/2 – 1/2

Henk kreeg een overweldigende stelling aangeboden, maar wist er niet mee om te gaan. Hij slaagde erin zo’n beetje de enige weg te kiezen die niet tot groot voordeel leidde. Uiteindelijk mocht hij zelfs blij zijn dat Mathieu in de slotstelling zijn remise aanbod accepteerde.

stelling na 12.Pd5

Bord 8

Niels Matser – Peter Schoeber 1/2 – 1/2

Peter speelde een goede positionele partij. Hij kreeg een prachtige druk tegen hangende pionnen en won er daar uiteindelijk ook eentje van. Jammer voor hem bleef het resterende eindspel met zware stukken en een pluspion nog net binnen de remisemarge. De partij eindigde  in een zetherhaling.

stelling na 20.c4

Arnhemse Schaakacademie 1RatingVenlo 1RatingUitslag 2,5 – 5,5
Ruud Janssen2483Maarten Strijbos23060 – 1
Geert Stradmeijer1589Joep Nabuurs22520 – 1
Bob Beeke2238Mart Nabuurs22981/2 – 1/2
Thomas van Nispenrode2013Rudi van Gool21391/2 – 1/2
Geert van Hoorn2005Thijmen Smith22460 – 1
Tom van ’t Hoff1972Thomas Neuer20681/2 – 1/2
Mathieu Roskam1947Henk van Gool21741/2 – 1/2
Niels Matser1801Peter Schoeber19071/2 – 1/2

Comments are closed.