KNSB COMPETITIE 2023-2024 RONDE 5

Externe Competitie Partijanalyses

Venlo 1 hield twee kostbare matchpunten over aan de ontmoeting met De Combinatie 1.

door Henk van Gool

//Om een partijvariant in dit verslag na te spelen: klik op een pijl onder het diagram of op een zet in de analyse ernaast.//

Venlo 1 – De Combinatie 1

Venlo 1 ligt weer op schema

Met het oog op de extra degradatieplekken die dit jaar in de KNSB competitie vergeven worden, is het zaak om in de bovenste helft van de ranglijst te eindigen. Om die reden was de ontmoeting in december van Venlo met De Combinatie uit Asten belangrijk. Beide teams stonden dicht bijeen op de ranglijst. De winnaar van de ontmoeting schudde voorlopig een directe concurrent af en kon met een wat comfortabelere marge de tweede seizoenshelft vanaf februari 2024 aanvangen.

Tijdens de eerste paar uur van de wedstrijd leek het erop dat Venlo 1 op een grote zege afstevende. Daarna ontstond de indruk dat enkele Venlonaren al met hun hoofd bij de kerstkransjes en oliebollen zaten. Voordelen op de diverse borden verwaterden zienderogen en uiteindelijk mocht Venlo 1 blij zijn dat er nog 4,5 bordpunten overbleven. Net genoeg om weer twee matchpunten bij te mogen schrijven..

Bord 1

Rob Aarts – Mart Nabuurs 0 – 1

Beide spelers kozen voor chaos op het bord. Een rustige opbouw met rokade kwam er niet van. De stormloop die Mart op de stelling van Rob uitvoerde had het meeste succes. Helaas gaf hij zijn voordeel in de tijdnoodfase vrijwel geheel uit handen. De klok hielp hem daarna echter een handje. Rob voerde in vliegende tijdnood een paniekzet uit die hem een toren en daarmee meteen de partij kostte.

stelling na 30.Kf4

Bord 2

Joep Nabuurs – Egbert Clevers 0 – 1

Egbert staat bekend om zijn onorthodoxe openingsopzet. Hij vermijdt alle theoretische paden en dwingt zijn tegenstander zodoende van begin af aan tot nadenken. Wel neemt hij daarmee een stevig openingsnadeel op de koop toe. Joep slaagde er in de confrontatie met Egbert niet in zijn plusje te laten groeien. Op het moment dat Joep toch dacht te kunnen toeslaan deed hij dat op de verkeerde wijze en was het Egbert die winnend voordeel verkreeg. Die miste zijn kans met een verkeerde slagzet, maar hij werd aangenaam verrast door opgave van Joep, die meende dat hij geen verdediging meer had. De computer wees later uit dat de slotstelling remise te houden is.

stelling na 35..,De4

Bord 3

Maurice Swinkels – Thijmen Smith 0 – 1

Thijmen snoepte in de opening een pionnetje mee. Maurice kreeg in ruil daarvoor wat meer ruimte in het centrum. Zwarts stelling was echter stevig en compensatie voor de pion was ver te zoeken. Voordat wit tot echte activiteit kon komen bracht Thijmen de situatie in het centrum weer in evenwicht. Kort daarna bood hij ruil van stukken aan. Daar werd door Maurice verkeerd op gereageerd, wat hem een stuk en de partij kostte.

stelling na 18..,Pg4

Bord 4

Christian Busch –  Stefan Rooijakkers 1 – 0

Stefan’s openingsopzet pakte verkeerd uit waardoor Christian al vroeg van een prettig voordeel kon genieten. Nadat in een grootscheepse ruilactie de centrumpionnen werden opgelost, controleerde Christian de centrale lijnen met zijn torens. Die drongen dan ook de stelling binnen. Daarbij gaf Christian zijn voordeel wel even uit handen door één van zijn actieve torens af te ruilen, maar gelukkig voor hem koos Stefan het verkeerde veld voor zijn koning zodat de zwarte stelling precair bleef. De klok ging ook een rol spelen. Stefan zag geen oplossing voor de problemen waarmee hij geconfronteerd werd en aarzelde met zetten, waarna de voorbij lopende wedstrijdleider tijdsoverschrijding constateerde.

stelling na 22..,Tf8

Bord 5

Gerard van den Berg – Rudi van Gool 1/2 – 1/2

Rudi counterde met enkele nauwkeurige zetten een aanval van Gerard en en moest op zet 34 kiezen tussen een eindspel mét of zonder torens. Rudi koos voor het eindspel zonder torens, waar het eindspel mét torens onhoudbaar zou zijn geweest voor Gerard. Een dubbel lopereindspel met twee pluspionnen moest toch echter ook wel winnend zijn? Nee dus. Gerard verdedigde zich zeer hardnekkig en ook bij analyse achteraf werd geen duidelijke winstweg gevonden. Op zet 96(!) werd de vrede getekend.

stelling na 34.Tc2

Bord 6

Nico van der Hoogt – John Loomans 0 – 1

Nico leek over zijn tegenstander heen te gaan walsen. Hij veroverde twee pionnen, maar had de pech dat de zwarte stukken zoveel druk uitoefenden op zijn positie dat de omzetting naar een winnende stelling verre van triviaal was. Na de tijdcontrole was de energie op en ging bij Nico het licht uit. Na een paar grafzetten raakte hij zijn materiële voorsprong kwijt en verloor hij de partij zelfs nog in het eindspel.

stelling na 44..,Lg7

Bord 7

Jos Swinkels – Carsten Fehmer 0 – 1

Tegengestelde rokades leverden enerverend spel op beide vleugels op. Daarbij leek Jos in eerste instantie de bovenhand te krijgen, maar hij liet zijn aanval vastlopen. Carsten nam het initiatief over op de andere vleugel en zette daar een loper vast. Dat positionele voordeel buitte hij uit door naar een winnend eindspel af te wikkelen.

stelling na 30..,Pf7

Bord 8

Peter Schoeber – Henri van den Bersselaar 0 – 1

Peter zijn lijfopening kwam dit keer niet echt uit de verf. Henri nam al gauw het initiatief over en startte een pionnenstorm in het centrum. Peter wist nog enig tegenspel op te bouwen door ook met zijn pionnen op de damevleugel op te stomen. De stukken van Henri spoelden echter over de witte stelling heen en leken elk moment de beslissing te gaan forceren. Toch gaf hij Peter nog één kans het vege lijf te redden. Die verzuimde door de geopende deur te ontsnappen, waarna Henri die deur weer snel dicht smeet en zijn twee pluspionnen tot gelding bracht.

stelling na 29.c6

Venlo 1RatingDe Combinatie 1RatingUitslag: 4,5 – 3,5
Mart Nabuurs2295Rob Aarts21871 – 0
Joep Nabuurs2252Egbert Clevers22500 – 1
Thijmen Smith2246Maurice Swinkels21801 – 0
Christian Busch2119Stefan Rooijakkers19171 – 0
Rudi van Gool2139Gerard van den Berg19861/2 – 1/2
Nico van der Hoogt1784John Loomans19310 – 1
Carsten Fehmer2126Jos Swinkels18701 – 0
Peter Schoeber1907Henri van den Bersselaar19200 – 1

Comments are closed.