SCHAKEN ONDER HET JUK VAN CORONA

Externe Competitie Partijanalyses

KNSB COMPETITIE 2021-2022, ronde 4 op 27 november 2021
Venlo 1 – HWP Sas van Gent 2

De vierde ronde van de KNSB-competitie stond in het teken van Corona en de maatregelen eromheen.

De KNSB aarzelde op vrijdag nog of de ronde de volgende dag doorgang moest vinden of beter afgelast kon worden. Uiteindelijk besliste de persconferentie van de regering om 19.00 uur ‘s avonds in het voordeel van doorgaan. Veel teamleiders hadden inmiddels echter al besloten dat ze onder de huidige omstandigheden niet wilden spelen. Wat ik zo gezien heb, is ruwweg de helft van de wedstrijden niet doorgegaan. De schaakwereld toont zich al net zo hopeloos verdeeld over het virus als de rest van Nederland.

Zelf zag ik dat het al weken bergafwaarts ging, maar ik zag ook geen reden om die ene dag voor de lockdown ineens paniekvoetbal te gaan spelen en iedereen af te bellen. Ik schatte in dat het risico van een klein groepje schakers op één locatie, die allemaal getest zijn, dat met hun coronapas konden aantonen en die met een mondkapje op de middag in rust doorbrengen, acceptabel was.

Vanuit Sas van Gent waren er ook geen signalen dat men niet wilde komen, dus ging de wedstrijd Venlo 1 – HWP Sas van Gent 2 wél door.

Om tweespalt en laatste moment beslissingen te vermijden moet de KNSB in het vervolg misschien iets proactiever zijn en een week van tevoren al aangeven of een wedstrijd doorgang kan vinden. Men kan daar een motivatie bij geven die rekening houdt met de omstandigheden op dat moment.

Dat zorgt denk ik voor meer rust en orde in de gelederen.

Je oordeel af laten hangen van de regering heeft op dit moment eigenlijk geen zin. Het OMT en de regering zwalken (al twee jaar) en geven geen duidelijke leiding. Ik denk dat de KNSB, en eigenlijk iedereen, voor zichzelf moet onderzoeken en inschatten wat acceptabel is in coronaland en wat niet. Helaas zijn we daarbij wel gebonden aan de beperkingen die de regering stelt.

Maar genoeg gepraat over politiek.

In Venlo werd dus geschaakt en het was voor de competitiestand nog een belangrijk duel ook. Venlo en Sas van Gent deelden immers beiden de koppositie in de groep. Wat dat betreft zou je een spannend duel verwachten met een close finish. In werkelijkheid werd het een walk-over voor Venlo en dat had alles te maken met de vrijgevigheid van de Zeeuwse gasten. In diverse partijen werden hele en halve punten gemorst.

Meest opmerkelijk was in dat opzicht de miniatuur tussen Kees Nieuwelink en Thijmen Smith. Thijmen drong wat aan op de damevleugel waar Kees met zijn koning naar toe was gerokeerd, maar bij juist tegenspel stelde het allemaal nog niet zoveel voor. In onderstaand diagram produceerde Kees echter:

Nieuwelink – Smith

17.Pc3 ?? (rustig 17. Kb1 had de angel voorlopig uit de aanval gehaald). Daarop kon Thijmen met 17.., bxa2 het punt incasseren. Er dreigt a1D+ en op 18. Pxa2 volgt 18 .., Pb3+ met damewinst.

Philipp Welzel wist een dame eindspel te bereiken met een pluspion. Maar winst in dat eindspel leek nog ver weg. Totdat tegenstander Marc Lacrosse wat achteloos schaak gaf.

Welzel – Lacrosse

45.., Dc7+?? Philipp reageerde onmiddellijk met een tegenschaak: 46. Df4+ waarna Marc meteen opgaf omdat na dameruil het pionneneindspel kansloos is.

Boudry – van Gool H

Henk van Gool miste in het vroege middenspel materiaalwinst, waarna er niet meer inzat dan afwikkelen naar een gelijkstaand toreneindspel. In het diagram zag Henk nog wat vage kansen op de damevleugel en speelde daarom 29.., a5. Dit pakte wonderwel uit want opponent William Boudry reageerde prompt verkeerd.
30.a4?? Dit kost materiaal. 30.., Tc4 en nu zag William dat hij na 31.b3, Tc3 32.Tb2 ,Td3 33.b4, Txd4 34.bxa5, Txa4 35.Txb7, Txa5 een pion achter blijft. Hij koos er daarom voor met 31.Kf4 de a-pion te geven,  maar wist het resterende toreneindspel met minuspion niet te houden.

Rudi van Gool had zijn dag niet. Eerst beschadigde hij zijn been door een ongelukje met een klaptafel en daarna beschadigde hij in de partij ook nog zijn pionnenstructuur. Daardoor werd de stelling voor hem precair. Hij had echter geluk dat tegenstander Nils van Torre niet de beste voortzetting koos en in het toreneindspel daarna bang was de partij nog helemaal uit handen te geven.

van Torre – van Gool R

In deze stelling bood Nils remise aan. Hoewel winst nog niet in zicht is, zou menig schaker zijn opponent nog een tijd lang hebben laten zweten. Met een pion meer, een betere structuur en actieve koning kan je als wit immers weinig gebeuren. Wellicht was Nils bang dat de zwarte koning op tijd zijn f-pionnen kan verdedigen, waarna de zwarte toren de a-pionnen op de korrel kan nemen. Hoe dan ook: met dit halfje mocht Rudi de handen dichtknijpen.

Op het vierde bord had Mart Nabuurs in een gecompliceerde variant van de Franse opening een kwaliteit veroverd. Opponent Andre Galle hield de zaken echter goed bijeen. Zijn pionnenmassa in het centrum leek hem gelijke kansen te waarborgen. Totdat hij uit zichzelf de deur ineens wagenwijd openzette.

Nabuurs M – Galle

25 .., Ld4? wellicht in de veronderstelling dat Tca1 toch de a-pion wint, meende zwart een tegendreiging op te moeten zetten. Mart maakte dankbaar gebruik van de geopende c-lijn.
26.Tc7, Kg5 27.Taxa7 Hier is het verschil met twee witte torens op de a-lijn. Nu domineert wit twee lijnen, anders had zwart met ..,Tc8 tegenspel kunnen krijgen. 27.., Te8 28.Td7, b5 29.Tac7, Ta8 30. g3, Ta2 31.Tc2 en zwart gaf op. Hij mag de b-pion eigenlijk niet nemen en gaat ook nog pion d5 verliezen.

Behoudens deze presentjes waren de uitslagen op de overige borden “normaal” te noemen.

Marts broer Joep kreeg een sterk positioneel pionoffer om de oren. Hij moest wat zware stukken op de tweede rij toelaten en zag toen niet beter dan maar de zetten te herhalen.

Nabuurs J – Nemegeer


Arne domineert over de d-lijn en tweede rij. Wits pluspion is waardeloos. Joep koos daarom maar voor 21.Tfb1, Dc2 22.Tc1, Db2 23.Tcb1, Dc2 24.Tc1, Db2 en remise.

Frans Mertens bouwde een stelling op van gewapend beton. Door vroegtijdig een pion te slaan gaf hij Harry Provoost de kans toch een barstje in het bastion te creëren.

Provoost – Mertens

12.., bxc5?! hier is meteen 12.., Le7! beter. Zwart houdt daarmee de druk vast op de witte pionnenketen en -wat belangrijker is- de diagonaal van Lb2 gesloten en veld d4 ontoegankelijk voor een wit stuk. Na 13.dxc5, Le7 14.Pd4!, Dc7 15.Pxf5 veroverde wit het loperpaar en verminkte hij de zwarte pionnenstructuur lichtjes. Frans dichtte het lek echter op bekwame wijze, waarna beide tegenstrevers tien zetten later remise overeenkwamen.

Thomas Neuer tenslotte zette het sterke spel voort waarmee hij in de vorige wedstrijd tegen Zuid-Limburg 2 al geïmponeerd had. Opponent Herman van de Wynkele werd in een positioneel meesterwerkje totaal overspeeld.

Neuer – van de Wynkele

De a-lijn is open voor de witte toren. Ld5 domineert en de zwarte stukken zijn werkeloos. Zwart is machteloos tegen een binnendringende witte toren en daaruit volgend materiaalverlies.
23.Ta1, f3 24.Txa7 Wit kan de tegendreiging eenvoudig negeren. 24.., fxe2 25.Te1, Pe6 26.Txd7, Pd4 27.Pxd4, cxd4 28.Txe2 en even later door Herman opgegeven.

Venlo 1                                               HWP Sas van Gent 2      6,5 – 1,5

  1. Henk van Gool                               – William Boudry                  1 – 0
  2. Joep Nabuurs                                 – Arne Nemegeer                 1/2
  3. Rudi van Gool                                 – Nils van Torre                      1/2
  4. Mart Nabuurs                                 – Andre Galle                       1 – 0
  5. Thijmen Smith                                – Kees Nieuwelink                1 – 0
  6. Philipp Welzel                                 – Marc Lacrosse                   1 – 0
  7. Frans Mertens                                – Harry Provoost                     1/2
  8. Thomas Neuer                              – Herman van de Wynkele  1 – 0

De uitslag had heel wat dichter bij 4-4 kunnen liggen. De Zeeuwen deden zichzelf echter tekort.

Het is maar de vraag of het allemaal wat uitmaakt.

Dat de vijfde ronde op 18 december niet kan doorgaan mag duidelijk zijn. Er zullen in het voorjaar van 2022 nog de nodige wedstrijden ingehaald moeten worden. Voor hetzelfde geld komt de competitie dit jaar weer stil te liggen en hebben we afgelopen zaterdag voor des keizers baard gespeeld.

Maar laten we niet op de gebeurtenissen vooruitlopen. Voorlopig heeft Venlo 1 stevig de leiding in handen in groep 2D van de KNSB-competitie.