KNSB R5: VENLO 1 PAKT ONVERWACHT PUNT

Externe Competitie Partijanalyses

Venlo 1 heeft onverwacht remise bereikt tegen Wageningen 1. Onverwacht omdat bord 9 onbezet moest blijven én er twee invallers nodig waren om de resterende 9 borden bezet te krijgen. Aan de andere kant had ook Wageningen een invaller nodig.

Teamcaptain Henk van Gool schrijft hierover het volgende.

VENLO 1 PAKT ONVERWACHT PUNT
De wedstrijd tegen Wageningen stond in het teken van personele problemen. We hadden een paar invallers nodig. De andere Venlose teams kampten echter ook met uitval. Als Venlo 2 dan ook nog een belangrijke wedstrijd binnen de Limburgse bond voor de boeg heeft, en men besluit dat team zoveel mogelijk intact te houden, dan komen we toch wel dun in de mensen te zitten. Ditmaal slaagden we er niet in de laatste zetel bezet te krijgen. Dus liet ik schoorvoetend een bericht achter voor de teamleider van Wageningen dat Venlo slechts met negen man kon aantreden.
Aangezien het ratingverschil tusen de teams ook nog aanzienlijk was, waren de vooruitzichten somber. Toch toonden de Venlonaren onverwachte weerbaarheid. Op een paar borden werd zo hardnekkig verdedigd, dat er verrassende uitslagen vielen en Venlo tenslotte een kostbaar matchpunt binnenshuis kon houden..
Voor aanvang van de wedstrijd was er een surprise voor de meest prominente deelnemer van de wedstrijd: Jan Timman.

Jan Timman op bod 1 van Wageningen

Een oplettende Venlose schaker maakte de club erop attent dat Jan enkele dagen eerder 65 geworden was. Nu hij toch op bezoek kwam, vond de Venlose Schaakvereniging het wel gepast om het boegbeeld van ons Nederlandse schaak een cadeautje aan te bieden voor zijn verjaardag en om een rijke en succesvolle carrière te vieren, die uiteraard nog steeds voortduurt. Aldus geschiedde.
Op naar de wedstrijd.

Bord 1 Jan Timman – Andrei Orlov ½
De beide zwaargewichten hielden elkaar in evenwicht. Jan wist Andrei nog wel met een geïsoleerde pion op te zadelen en later wist hij nog een verre vrijpion te creëren, maar Andrei reduceerde het materiaal zodanig dat Jan net te weinig voordeel had.

Bord 2 Joep Nabuurs – Erwin Oorebeek 1 – 0
Joep buitte een klein positievoordeeltje ten volle uit. In het eindspel veroverde hij een pion, waarna zijn loper sterker bleek dan het zwarte paard. Erwin kon het binnenvallen van de witte monarch niet meer afstoppen. Alweer Joeps derde zege van dit seizoen.

Bord 3 Stefan Bekker – Rudi van Gool 1 – 0
Een tijdlang was de partij in theoretische banen. Gaandeweg bouwde Stefan druk op en moest Rudi alle zeilen bijzetten de boel droog te houden. Uiteindelijk ontstond er een toreneindspel, waarbij een race tussen twee vrijpionnen ontstond. Die van Stefan won de race, waarmee hij Rudi zijn eerste nederlaag van het seizoen bezorgde.

Bord 4 Henk van Gool – Sander van Eijk ½
Een spannende positionele partij die door een vroege dameruil al snel in een eindspel uitmondde. Daarin stond het aanvankelijk volkomen gelijk, totdat Sander, in notabene Henk’s tijdnood, een pion verblunderde. Een eventuele winst voor Henk bleek echter nog ver weg. Op een gegeven moment kon Henk kiezen tussen T+L – T of T + f,h pion tegen T. Bij goed spel zijn beide eindspelen remise. Henk koos het laatste.

Bord 5 Jermo Kooijmans – Thomas Neuer 1 – 0
Jermo en Thomas speelden een levendige partij. Jermo won tijdelijk een pion, maar Thomas had daar zoveel spel voor, dat hij de pion later terugwon. Thomas’ enige makke is momenteel de tijdsindeling. Kwam hij er vorige rondes mee weg: nu volgde op precies de 40e zet in gelijke stelling een blunder, die de partij abrupt beëindigde.

Bord 6 Carsten Fehmer – Fred Jonker ½
Een typische Carsten partij. Spelen op een miniem voordeeltje, in de hoop dit later uit te kunnen bouwen naar een winnend eindspel. Het voordeeltje kwam er, de winst, vanwege ongelijke lopers, echter niet.

Bord 7 Kees Stap – Geert Hovens 0 – 1
De eerste verrassing van de dag. Profiterend van verzwakkingen had Kees twee pionnen veroverd. Een verkeerde damezet draaide de rollen om.

Als wit hier 25.De2 speelt blijft hij duidelijk in het voordeel. Na het gespeelde 25.Dc5?,Txf4! Zag Kees niet beter dan de dame te offeren om de geweldige zwarte loper onschadelijk te maken. 26.Dxd5,cxd5 27.gxf4 leverde nog wel wat materiaal op, maar Geert speelde het netjes uit.

Bord 8 Siem van Dael – Yochanan Afek ½
Siem speelde tegen eindspelspecialist en compositiekunstenaar Yochanan Afek. Het werd een ongebalanceerde partij omdat Yochanan na ruil van zijn dame tegen twee witte torens een bok schoot en één van zijn torens liet opsluiten. Siem slaagde er echter niet in de zwarte stukken bij zijn koning vandaan te houden, waardoor zijn materiële plus niet genoeg gewicht in de schaal legde.

Bord 9 werd vrijgelaten

Bord 10 Frans Mertens – Cees van de Waerdt 1 – 0
De tweede verrassing. Door een onvoorzichtige pionzet kwamen de zwarte stukken de witte stelling binnenvallen. Elk moment kon er mat of verlies van zwaar materiaal volgen. Cees zat echter al vroeg in tijdnood waardoor de beslissende klap telkens uitbleef. Op zet 38 blunderde Cees waarna hij ineens geen aanval meer had en Frans aan tegenaanval kon gaan denken. Zover kwam het niet want Cees liet zijn vlag vallen.

De uitslagen per bord zijn als volgt.

Venlo 1- Wageningen 1: 5-5.
1. GM Andreí Orlov 2485 – GM Jan Timman 2557 ½-½
2. Joep Nabuurs 2312 – Erwin Oorebeek 2194 1-0
3. Rudi van Gool 2237 – FM Stefan Bekker 2332 0-1
4. Henk van Gool 2212 – IM Sander van Eijk 2387 ½-½
5. Thomas Neuer 2098 – Jermo Kooijmans 2205 0-1
6. Carsten Fehmer 2086 – Fred Jonker 2162 ½-½
7. Geert Hovens 1921 – Kees Stap 2122 1-0
8. Siem van Dael 2011- IM Yochanan Afek 2281 ½-½
9. NO – Rijk Timmer 1483 0-1 Regl.
10. Frans Mertens 1922 – Cees van de Waerdt 1851 1-0