KNSB COMPETITIE 2023 – 2024 Ronde 9

Externe Competitie Partijanalyses

Venlo 1 verliest laatste ronde en eindigt als derde in klasse 2D

door Henk van Gool

//Om een partijvariant in dit verslag na te spelen: klik op een pijl onder het diagram of op een zet in de analyse ernaast.//

KING 1 – Venlo 1

Passend slot

Starten met een 5-3 nederlaag. Eindigen met een 5-3 nederlaag. Het was een passend slot van een flets seizoen voor Venlo 1. Natuurlijk betekenden de veranderingen in het competitieschema voor het volgende seizoen, met daaraan gekoppeld uitgebreide degradatie, dat de focus in eerste instantie lag op het overleven van de groep. Als degradant uit de eerste klasse lag de ambitie van Venlo 1 echter hoger. Die ambitie heeft het team slechts bij vlagen waar kunnen maken. Na de valse start werd eigenlijk al meteen duidelijk dat promoveren in een groep met twee sterke concurrenten een hopeloze zaak zou worden. De 4-4 tegen latere kampioen Blerick 1 was een pleister op de wonde. De 5-3 nederlaag tegen nummer twee KING 1 in de laatste ronde was weer teleurstellend en een bevestiging dat er voor Venlo werk aan de winkel is om komend jaar mee te kunnen strijden om promotie.

Bord 1

Maarten Strijbos – Erik-Jan Colijn 1 – 0

Maarten profiteerde van een onachtzaamheid van Erik-Jan om een pion buit te maken. Daarna was het een kwestie van de zwarte koningsveste ondergraven totdat de boel instortte.

stelling na 14.b4

stelling na 26..,Pxf5

Bord 2

Alik Tikranian – Mart Nabuurs 1/2 – 1/2

Vlak na de opening werd het materiaal op het bord door een ruiltransactie flink gereduceerd. Mart veroverde daarbij het loperpaar. Alik verkreeg een vrijpion op de b-lijn. Beide aspecten zorgden voor een dynamisch evenwicht. Dit evenwicht leek verbroken te worden nadat een paard tegen een loper werd geruild en Mart vanwege de ongelijke kleur lopers een dominantie op de witte velden verkreeg. Om zijn koning te beschermen moest Alik zijn vrijpion inleveren, maar met alle pionnen aan één kant van het bord kon Mart geen beslissing meer forceren.

stelling na 38..,De4

Bord 3

Thijmen Smith – Jordy Schouten 0 – 1

Thijmen werd overlopen op de koningsvleugel, maar Jordy weigerde de genadeslag toe te brengen. Dit gaf Thijmen de kans weer wat op te krabbelen en de partij spannend te houden. Op de 40e zet kreeg Thijmen de gelegenheid de remise zeker te stellen. Hij verzuimde de kans te grijpen, waarna het eindspel toch nog een vol punt voor Jordy opleverde.

stelling na 21.d5

stelling na 39..,Le4

Bord 4

Mark Clijsen – Joep Nabuurs 1/2 – 1/2

Joep veroverde een pion maar slaagde er daarna niet in zijn voordeel verder uit te bouwen. De variant die hij koos gaf Mark de gelegenheid zijn pion weer terug te halen, waarna Joep nog wel trachtte ijzer met handen te breken maar beide spelers uiteindelijk toch remise overeen kwamen.

stelling na 28.Pxf4

Bord 5

Rudi van Gool – Justin Senders 1/2 – 1/2

In een prettig ogende benoni structuur leek Rudi op voordeel te kunnen spelen, maar een verkeerde torenzet gooide roet in het eten. Daarna wist Rudi met heel nauwkeurig spel op tactische wijze nog wel een pion buit te maken, maar dit was slechts een dubbelpion. Omdat Rudi eerder in de partij even kampte met fysiek ongemak, leek het hem verstandig op de zetherhaling in te gaan die Justin aanbood in plaats van nog meer energie in de partij te steken.

stelling na 17..,exd6

Bord 6

Cees IJzermans – Henk van Gool 1/2 – 1/2

Henk vloog op het schaakbord zijn tegenstander naar de strot met een woeste pionnenstorm. Dit was objectief niet helemaal zuiver, maar het sorteerde wel het gewenste effect. Hij verkreeg een overwegende stelling die hij uitbouwde tot een winststelling. Tijdnood, vermoeidheid, denkluiheid en een fixatieprobleem verhinderden hem echter de directe winst te zien die in de stelling zat. Henk koos voor een toren eindspel met pluspion, dat uiteraard niet meer te winnen bleek.

stelling na 28.Ld4

Bord 7

Thomas Neuer – Bram van den Berg 0 – 1

Bram hoopte Thomas met een obscuur pionoffer in de opening op dwaalwegen te brengen Dat had in eerste instantie niet het gewenste effect, want Thomas kreeg duidelijk voordeel. Twee grote fouten verknoeiden het echter voor hem. Bram zag kans met een dame offer materiaal te winnen en de partij over de streep te trekken.

stelling na 15..,Tdg8

stelling na 27..,Te8

Bord 8

Mark Haast – Peter Schoeber 1 – 0

In een lange tactische openingsvariant koos Peter voor een pionoffer om snel het materiaal op het bord flink te reduceren. Hij hoopte dat hij zijn sterke tegenstander dan in het eindspel een halfje af kon snoepen. Bij ongelijke kleur lopers had die tactiek succes kunnen hebben. Hier stonden echter lopers van gelijke kleur op het bord en dus schoof Mark zijn stukken stoïcijns naar de zege.

stelling na 29..,e6

KING 1RatingVenlo 1RatingUitslag: 5 – 3
Erik-Jan Colijn2016Maarten Strijbos23230 – 1
Alik Tikranian2288Mart Nabuurs23001/2 – 1/2
Jordy Schouten2138Thijmen Smith22341 – 0
Marc Clijsen2086Joep Nabuurs22551/2 – 1/2
Justin Senders2127Rudi van Gool21481/2 – 1/2
Cees IJzermans2145Henk van Gool21671/2 – 1/2
Bram van den Berg2189Thomas Neuer20561 – 0
Mark Haast2390Peter Schoeber19501 – 0

Comments are closed.