KNSB COMPETITIE 2023 – 2024 Ronde 8

Externe Competitie Partijanalyses

Venlo 1 boekt een monsterzege op Zuid Limburg 2 en strijdt nog om plek twee.

door Henk van Gool

Om een partijvariant in dit verslag na te spelen: klik op een pijl onder het diagram of op een zet in de analyse ernaast.

Venlo 1 – Zuid Limburg 2

Monsterzege Venlo 1

Met respectievelijk 8 en 9 punten hebben Venlo 1 en Zuid Limburg 2 zich reeds veilig gespeeld in KNSB klasse 2D. Promotiekansen zijn er ook niet voor beide teams. Die strijd gaat tussen koploper Blerick en de nummer twee, het Tilburgse KING. Het is een kwestie van uitbollen naar het slot van de competitie. Er kon tijdens de achtste ronde op 23 maart dus vrijuit gespeeld worden. Zul je altijd zien dat, uitgerekend als het nergens meer om gaat, ineens alle remmen losgaan. Zuid Limburg 2 kreeg in Venlo alle hoeken van het speellokaal te zien. Dat was ietwat geflatteerd, maar soms valt alles in één keer goed voor een team en valt de score veel hoger uit dan verwacht mag worden.

Bord 1

Luisa Bashylina – Maarten Strijbos 0 – 1

De zege die Maarten boekte op Luisa was in elk geval niet geflatteerd. Luisa kwam al vanuit de opening in de problemen. Eerst werd haar pionnenstructuur opgeblazen, daarna werd haar paard gevangen gezet in het kamp van de donkere stukken. Maarten haalde vervolgens zijn koning erbij, die een definitief vonnis velde over de witte stukken.

stelling na 15..,0-0

Bord 2

Joep Nabuurs – Fabian Miesen 1 – 0

Joep begon aan een gevaarlijk avontuur door zomaar een pion bij zijn koning enprise te laten staan. Dat had op zijn best tot een moeizame verdediging met een minuspion kunnen leiden als Fabian hier goed op gereageerd had. Die gaf achterelkaar echter zijn voordeel, een zekere remise en tenslotte de partij uit handen.

stelling na 26.Dd1

Bord 3

Luc Zimmermann  – Thijmen Smith 1/2 – 1/2

Luc en Thijmen leidden de partij via een omweg naar een Franse structuur, waarna een dynamisch evenwicht ontstond. De heren besloten daarop tot een zetherhaling.

stelling na 14..,Ld7

Bord 4

Rudi van Gool – Stefan Spronkmans 1 – 0

Rudi bouwde aan een fijne positionele partij maar maakte wat foutjes bij de constructie waardoor het voordeel langzaam verwaterde. De druk die hij niettemin op het zwarte bastion zette met zijn pionnen en stukken kostte Stefan zoveel hoofdbrekens dat die onder tijdsdruk toch de mist inging. Geconfronteerd met onoplosbare problemen liet Stefan met nog één zet voor de tijdcontrole zijn vlag vallen.

stelling na 34..,g6

Bord 5

René van Hassel – Christian Busch 0 – 1

Christian speelde een puike positionele partij. Eerst veroverde hij de c-lijn, daarna dwong hij René tot een ruil die hem een gevaarlijke vrijpion opleverde. In eerste instantie ving de Zuid-Limburger dit nog goed op, maar toen hij tot torenruil gedwongen werd, kwam Christians dame de witte stelling binnen en vormde de zwarte vrijpion op de damevleugel voldoende afleiding om de witte pionnen op de koningsvleugel te kunnen elimineren voor de beslissing.

stelling na 43..,Da8

Bord 6

Philipp Welzel – Marcel Winkels 1 – 0

De partij tussen Philipp en Marcel was een pijnlijke exercitie voor beide spelers. Philipp gaf groot voordeel uit handen en was daarna gedwongen een eindspel met minuspion te verdedigen. Omdat niet te zien was hoe Marcel op winst kon spelen, bood Philipp op zet 72 maar eens remise aan. Dit werd geweigerd door Marcel, die daarop nog een verwoede poging deed verder te komen door zijn koning naar de andere kant van het bord te spelen. Daarbij lette hij even niet op en moest hij zijn pluspion weer inleveren. Wellicht daardoor van zijn stuk gebracht produceerde Marcel een paar kapitale fouten waarop Philipp, met een verontschuldigend gebaar en het schaamrood op de kaken, zelfs nog een vol punt kon incasseren.

stelling na 74.Pb6

Bord 7

Ruud Lemmers – Nico van der Hoogt 0 – 1

Ruud leek Nico in het middenspel te gaan overlopen op de koningsvleugel. Zijn eigen koning bleef daarbij echter in het centrum staan en dat gaf Nico kansen op tegenspel. Toen Ruud  tijdens een ruiltransactie het verkeerde stuk pakte sloeg Nico genadeloos toe.

stelling na 20..,Lxh6

Bord 8

Peter Schoeber – Robbie Mocsnik 1 – 0

De partij tussen Peter en Robbie liep al snel uit de klauwen voor de zwartspeler. Hij vergat te letten op een standaard combinatie, die je nogal eens in Siciliaanse Drakensystemen kunt aanschouwen en boette een belangrijke pion in. Dat nadeel kwam hij niet meer te boven. Peter bouwde zijn voordeel gestaag uit, waarna twee verbonden vrijpionnen hem de zege brachten.

stelling na 11..,Pb6

Venlo 1RatingZuid Limburg 2RatingUitslag: 7,5 – 0,5
Maarten Strijbos2317Luisa Bashylina21751 – 0
Joep Nabuurs2252Fabian Miesen21891 – 0
Thijmen Smith2250Luc Zimmermann20971/2 – 1/2
Rudi van Gool2133Stefan Spronkmans20781 – 0
Christian Busch2119René van Hassel20611 – 0
Philipp Welzel2215Marcel Winkels19311 – 0
Nico van der Hoogt1870Ruud Lemmers20161 – 0
Peter Schoeber1942Robbie Mocsnik18571 – 0