KNSB COMPETITIE 2024 – 2025 Ronde 1

Externe Competitie Partijanalyses

Venlo 1 start het seizoen met een geflatteerde 2-6 zege op Eindhoven 1.

door Henk van Gool

Om een partijvariant in dit verslag na te spelen: klik op een pijl onder het diagram of op een zet in de analyse ernaast.

Eindhoven 1 – Venlo 1

De start van een fris, nieuw seizoen is altijd opwindend. Nieuwsgierig wordt de website van de KNSB doorgespit op zoek naar de indeling en de teamopstellingen. Zijn er nieuwe namen? Bekenden die je weer eens terugziet voor een goed gesprek en een dito pot schaak? Verrassingen in de teamopstellingen? Hoeveel uitwedstrijden zijn er? Waar mogen we naar toe? Moet er ver gereisd worden?
En hoe staat het eigen team ervoor? Is iedereen nog beschikbaar en gemotiveerd om ervoor te gaan?

Voor Venlo 1 geldt dat de spoeling weer ietsje dunner is geworden. Het wordt ieder jaar een steeds grotere opgave voor de teamleider om de puzzlestukjes ineen te passen. Maar gelukkig staat er weer een team. Of dit team in staat is mee te strijden om promotie valt te bezien. De concurrentie is net als vorig seizoen zwaar en de privé omstandigheden van veel spelers beletten soms om veel tijd aan training of wedstrijden te besteden. Maar ach, de ervaring van gezellig op stap zijn met gelijkgestemden om je favoriete hobby te beoefenen, je voor een aantal uurtjes lekker in te graven achter het schaakbord, is misschien wel veel belangrijker dan de kille cijfers die aan het eind van het seizoen promotie of degradatie bepalen.

Voor de eerste wedstrijd in de 2e klasse C werd Venlo gekoppeld aan Eindhoven 1. Een promovendus die – mede door trieste omstandigheden in de afgelopen maanden – wijzigingen heeft ondergaan. Niettemin stond er op 21 september nog steeds een gevaarlijk team. Een mix aan ervaren krachten en enkele jonge talentvolle spelers die zich gretig vastbijten in iedere bezoekende opponent.

En dat merkte Venlo. Halverwege de wedstrijd hing het erom wie met de winst aan de haal zou gaan. Doordat de situatie op vier borden omsloeg, kon Venlo 1 onverwacht nog met ruime cijfers zegevieren.

Bord 1

Mart Nabuurs – Ethan Chua 1 – 0

Mart ontmoette een jonge tegenstander die op de nominatie staat om aan het jeugd WK in Brazilië deel te nemen. Het werd een pittig gevecht waarbij Mart een pion won, maar wel een toreneindspel in moest gaan. Zoals dat bij de meeste toreneindspelen het geval is, was ook deze binnen de remisemarge. In extremis schoot Ethan echter een bok, waardoor Mart het eindspel toch nog winnend kon afsluiten.

stelling na 53.Kb6

Bord 2

Jos Sutmuller – Maarten Strijbos 0 – 1

In deze partij ontspoorde de opening volledig voor de witspeler. Directe dreigingen tegen veld c2 noopten Jos zijn stukken ongelukkig te plaatsen. Een poging de zwarte stukken te verdrijven leidde ertoe dat zijn koning geen veilig resort meer had. Het duurde dan ook niet lang voordat de boel volledig instortte.

stelling na 13..,c5

Bord 3

Joep Nabuurs – Jan Vosselman 1 – 0

Joep wist met geduldig manoeuvreren een plusje op te bouwen. Hij had een vrijpion terwijl Jan met enkele zwaktes in zijn kamp opgezadeld zat. Toch was de winst nog ver weg, ware het niet dat Jan pardoes een pion in de aanbieding deed. Dat versnelde het proces aanzienlijk.

stelling na 32.Tde2

Bord 4

Luuk van Kooten – Thijmen Smith 1/2 – 1/2

Thijmen speelt het spel graag op het scherpst van de snede, maar dat pakt niet altijd goed uit. Tegen Luuk boette hij een belangrijke pion in en werd hij ook nog eens opgezadeld met een verzwakte koningsstelling. Luuk bood hem echter een gelegenheid de veilige remisehaven in te varen. Thijmen greep de buitenkans met beide handen aan.

stelling na 22..,Dd3

Bord 5

Henk van Gool – Frits Schalij 1/2 – 1/2

Henk besloot na de opening op avontuur te gaan met zijn dame. Die drong diep het zwarte kamp in en veroverde daar een pion. Frits liet zich niet onbetuigd en infiltreerde met een toren op wits 2e rij. In de tactische verwikkelingen die daarna ontstonden grepen beide spelers er af en toe naast. Toen de stofwolken optrokken bleek het Henk die met een materiële plus uit de chaos tevoorschijn kwam. Frits verdedigde in het vervolg echter uitstekend en hield de partij in evenwicht. Toch kreeg Henk nog een opgelegde kans, maar bracht die door tijdnood om zeep.

stelling na 62..,Tb3

Bord 6

Elysia Feng – Rudi van Gool 0 – 1

Rudi besloot de eerste wedstrijd geen enkel risico te nemen en beperkte zich tot “Fort Knox schaak”.  De partij leek daarom lang op een vreedzaam einde af te stevenen, maar een surplus aan eindspelervaring leverde Rudi toch nog het volle punt op.

stelling na 47..,b5

Bord 7

Nico van der Hoogt – René Moonen 0 – 1

Nico ontmoette in René Moonen een oude bekende. Reeds in 1962 speelde hij tegen hem in een simultaan in Blerick. René was in 1962 kampioen van Limburg bij de senioren en scoorde tijdens die simultaan 100% ! Ook 62 jaar later toonde hij zich nog een geduchte tegenstander om te moeten bestrijden. Nico liet zich in eerste instantie niet onbetuigd. Hij nam vanuit de opening het initiatief door de pionnen voor zijn koning op te laten rukken, maar door een verkeerde slagzet met een pion kwam de aanval niet echt van de grond. Beetje bij beetje verbeterde René zijn stelling. Hij nam het initiatief op de koningsvleugel over en maakte het karwei met een vernietigende tegenaanval af.

stelling na 38..,Ld8

Bord 8

Jeroen van de Put – Geert Hovens 0 – 1

Deze ontmoeting leverde een rollercoaster van een partij op. Geert had een prima stelling, maar zijn monarch hield vervolgens open huis. Vanuit totaal verloren stelling wist Geert terug te knokken naar gelijkspel. Jeroen kreeg nog een kans in het paardeindspel maar een blunder schonk Geert vervolgens zelfs de volle winst. Een gevalletje ‘wie verzuimt te scoren kan de bal in eigen doel verwachten’. De verliezer moet zich zeer ongelukkig gevoeld hebben.

stelling na 67..,Ke3

Eindhoven 1RatingVenlo 1Ratinguitslag: 2 – 6
Ethan Chua2150Mart Nabuurs22830 – 1
Jos Sutmuller2117Maarten Strijbos23230 – 1
Jan Vosselman2058Joep Nabuurs22420 – 1
Luuk van kooten2216Thijmen Smith22311/2 – 1/2
Frits Schalij2025Henk van Gool21641/2 – 1/2
Elysia Feng1949Rudi van Gool21580 – 1
Rene Moonen2037Nico v.d. Hoogt19111 – 0
Jeroen van de Put2001Geert Hovens19250 – 1

Het ‘tegen’verslag staat op de website van de Eindhovense SV, klik hier.

Comments are closed.