STEPHAN THIJSSEN OPEN KAMPIOEN VAN VENLO E.O. 2007

Toernooien

Oorspronkelijk door Paul van der Ven geplaatst op de eerste website van de VSV.

De laatste ronde van het ABN-AMRO Open Kampioenschap van Venlo beloofde een zeer spannende te worden omdat er nog drie gegadigden waren voor de titel. Dat waren Henk van Gool, Stephan Thijssen en Joep Nabuurs. Henk met zwart tegen Stephan en Joep met wit tegen Nico van der Hoogt. Zoals gewoonlijk na de aanvangsfase stond Stephan, na zijn zet gedaan te hebben, direct op om het naastgelegen café “Het Anker” binnen te gaan voor een sigaretje en een biertje, terwijl Henk zoals gewoonlijk alleen van zijn stoel kwam om een drankje te halen. Er kwam een Nimzo-indische opening op het bord. Met een dame-manouvre van b8 naar f4 en g4 om tenslotte via h5 op h4 te belanden zocht Henk naar mogelijkheden voor een aanval op de witte koning. Door enkele minder goede zetten van zwart kon Stephan de zwarte dame op h4 veroveren om daarna met enkele krachtzetten de partij uit te maken.

Op het naastgelegen bord probeerde Joep van alles om Nico in verlegenheid te brengen, maar deze pareerde op koele wijze de plannen van wit. Omdat Joep niets aan remise had ging hij wellicht te ver. Op een gegeven moment toen de dames geruild waren, drong Nico met zijn zwarte toren de stelling van wit binnen (37 …..,  Td3) en veroverde de f en h pion en met zijn drie verbonden vrijpionnen op de koningsvleugel was er geen vuiltje aan de lucht.

Willi Schmitz had de mogelijkheid om ook op 5 punten te komen, maar gaf in een, naar later bleek, gewonnen eindspel remise. Jan op de Laak nam het cadeautje dankbaar aan.

Dus Stephan kampioen met 6 uit 7 gevolgd door Henk, Joep en Nico met 5 punten.

Voor de groep schakers met een rating van beneden 1800, de 2e klasse, stonden Zef Hendriks met 4 uit 6 en Sjef Senden met 3,5 op de 1e en 2e plaats. Daarachter een aantal spelers met drie punten, nl. Adriaan Cloin, Dick Kappert, Sjraar Munten, Piet Kuntzelaers en Ger van Leipsig.

Zef verloor van Geert Hovens en dit was tevens zijn laatste officiële schaakpartij voor onze vereniging. Wegens een verhuizing naar Breda verliezen we een sympathiek lid en mens. Sjef verloor van Bas van der Grinten. Geen schande natuurlijk. Dick Kappert profiteerde van de nederlagen van de leiders door op fortuinlijke wijze van Sjraar Munten te winnen en Adriaan Cloin versloeg Piet Kuntzelaers en kwam daarmee ook op vier punten.

Dit betekent dat op weerstandspunten Zef Hendriks kampioen van Venlo is in de 2e klasse.

Tweede werd Dick Kappert en derde Adriaan Cloin, allen met vier punten.

De volledige eindstand en de uitslag van ronde 7 staan hier.

De prijsuitreiking zal de volgende week op donderdag 12 juli plaatsvinden. Deze zal worden verricht door een van de directeuren van de ABN-AMRO Bank te Venlo, de heer J. Laurensse.

Na de prijsuitreiking zal de eerste ronde van het Peters Zomertoernooi worden gespeeld, zie de aankondiging hiervan op onze website www.venlose-sv.nl.