JEUGDKAMPIOENSCHAP NOORD-LIMBURG 2004

Jeugd

Verslag Noord-limburgs Jeugdkampioenschap 2004

Op zaterdag 20 november werd in het Ald Weishoes het Noord -limburgs Kampioenschap voor de jeugd tot 14 jaar gespeeld. De dag begon met sneeuwbuien en daar konden we extra van genieten omdat de deur om 9 uur nog op slot was. Nadat ook de man met de sleutel eindelijk gearriveerd was, werden de spullen klaargezet. Snel nog effe enkele afwezigen opgebeld en toen kon er rond 10 uur toch daadwerkelijk gestart worden met het toernooi.

G F en E kampioenen Willem Cremers, Willem Suilen Victor Peeters

De jongste groep was tevens de kleinste groep. De categorieën E, F en G speelden in één poule een dubbele competitie die een prooi werd voor Willem Suilen. Slechts éénmaal moest hij een puntje afgeven aan Victor Peeters die ook goed voor de dag kwam. Jan Post schaakte zijn eerste toernooi en haalde geen punten binnen, maar wel heel veel ervaring. De Tegelse Willem Cremers was veruit de jongste maar zeker niet de minste. De uitslag: Willem Suilen (VSV) 11 uit 12 en daarmee Kampioen in de E-categorie, Victor Peeters (VSV) 8 uit 12 en daarmee Kampioen in de F-categorie, Jan Post (VSV) 0 uit 12, Willem Cremers (SV Tegelen) 5 uit 12 en daarmee Kampioen in de G-categorie

Kampioen D groep Kevin Vaassen

De D-categorie was de grootste groep. Met 10 deelnemers maakten ze er een serieus toernooi van, waar de partijen niet zomaar afgeraffeld werden. Elke ronde was er wel een koppel dat royaal langer speelde dan de anderen en daarmee bepaalden zij de duur van het toernooi. Weliswaar werden er nog vaak onregelmatige zetten gedaan, maar groepsbegeleider Mart Nabuurs hoefde slechts een enkele keer te bemiddelen. Meestal regelden de spelers de zaken zelf uitstekend. Ze maakten het ook nog erg spannend doordat degene die aan kop ging steevast de volgende ronde verloor. Dat men erg aan elkaar gewaagd was blijkt wel uit de einduitslag waarin 3 spelers met 5 uit 9 eindigden en de Sonneborn-Berger-berekening er aan te pas kwam om uit de vinden dat de beker voor de derde jongensplaats voor Florens Cals was. Uiteindelijk ging de zege geheel verdiend naar degene die het meest geblesseerd aan het toernooi begonnen was. Kevin Vaassen van SV Tegelen had namelijk enkele weken geleden zijn voet gebroken, maar had vanuit zijn tijdelijke rolstoel voldoende overzicht om de nodige punten te vergaren. In deze categorie speelden ook drie meiden mee die zich tussen de jongens uitstekend wisten te handhaven. Martine van de Kamp werd in het algemeen klassement 3e en daarmee meisjeskampioene. De uitslag van de D-categorie: Kevin Vaassen (SV Tegelen) 7 uit 9 en Jongenskampioen, Wijnand van der Meijs (SchaakVelden) 6,5 uit 9, Martine van de Kamp (VSV) 5,5 uit 9 en Meisjeskampioen, Florens Cals (VSV) 5 uit 9, Joey van Kuijck (SchaakVelden) 5 uit 9, Frank Vaessen (VSV) 5 uit 9, Tessa Vaassen (SV Tegelen) 4 uit 9, Rick Erkens (SV Tegelen) 4 uit 9, Sjors Clabbers (VSV) 3,5 uit 9, Anna Haffmanns (VSV) 0,5 uit 9.

C groep. V.l.n.r. Wouter Straver, Ruud van der Beek, Guido Faassen, Thijmen Smith, Christiaan Lennaerts

De C-categorie werd een halve competitie met een poule van 6. Alle deelnemers waren van de VSV. De krachtsverschillen waren door het verschil in ervaring groot, maar daarom was het niet minder leuk. De uitslagen kwamen vlot van de borden en uiteindelijk werd, zoals verwacht, de partij tussen Guido Faassen en Thijmen Smith de spannendste. Thijmen kreeg een voorsprong (die groter had kunnen zijn), maar door een verkeerde ruil in het eindspel wist Guido er toch nog knap een remise uit te slepen, waardoor er een barrage nodig was. Na een korte pauze begonnen ze aan 2 partijen Rapid, waarbij de winst allebei de keren naar Guido ging. Desalniettemin prima gestreden door Thijmen. Ruud van der Beek haalde de meeste punten bij de achtervolgers en mocht de beker voor plek 3 in ontvangst nemen. De uitslag: 1.Guido Faassen 4,5 uit 5 en Kampioen in de C-klasse na beslissingswedstrijden. 2.Thijmen Smith 4,5 uit 5 3.Ruud van der Beek 3 uit 5 4. Wouter Straver 2 uit 5 5. Christiaan Lennaerts 1 uit 5.

Bas van der Grinten reikte de prijzen uit en daarbij was er voor alle deelnemers een herinneringsstandaard en bovendien nog een kortingsbon van McD. Ik zou kunnen proberen om alle medewerkers aan die dag te noemen, maar er waren er zo veel die hun vrije zaterdag investeerden om er een mooi toernooi van de maken, dat ik de kans te groot acht dat ik er een vergeet. Daarom geen namenlijstje maar wel een welgemeend DANKJEWEL voor alle inzet voor iedereen die meehielp in welke vorm dan ook. Het was een leuk en gezellig toernooi en ook al had niet iedereen veel punten verzameld, toch waren er louter winnaars, want (zoals een van de ouders opmerkte) “de échte verliezers dat zijn de thuisblijvers want die hebben wat gemist”.

Jan Nabuurs

Dit artikel verscheen eerder in VSV Vizier nr. 2 seizoen 2004-2005, bladzijde 30.
Meer foto’s staan op de Fotopagina 2004.

Groep C

NaamScoreClub
1Guido Faassen4.5Venlo
2Thijmen Smith4.5Venlo
3Ruud van der Beek3.0Venlo
4Wouter Straver2.0Venlo
5Christiaan Lennaerts1.0Venlo

Groep D

NaamScoreClub
1Kevin Vaassen7.0Tegelen
2Weijnand van der Meijs6.5Velden
3Martine van de Kamp5.5Venlo
4Florens Cals5.0Venlo
5Joey van Kuijck5.0Velden
6Frank Vaessen5.0Venlo
7Tessa Vaassen4.0Tegelen
8Rick Erkens3.5Tegelen
9Sjors Clabbers3.0Venlo
10Anna Haffmans0.5Venlo

Groep E

NaamScoreClub
1Willem Suilen11.0Venlo

Groep F

NaamScoreClub
1Victor Peeters7.0Venlo
2Willem Cremers6.0Tegelen
3Jan Post0.0Venlo