HENK VAN GOOL WINT VENLO OPEN 2011

Toernooien

Henk van Gool ??? Hij verloor toch in de derde ronde van Wouter Smeets. En mocht blij zijn met de remise tegen Zef Hendriks in ronde vier. Dat leverde een flinke achterstand op. Die hij vervolgens met een inhaalrace van drie uit drie teniet wist te doen.

In de laatste ronde versloeg Henk koploper Bas van der Grinten. Nico van der Hoogt kwam remise overeen met Dirk Bergmans. Net zoals Maarten Toll tegen Jan op de Laak. Wie echter een hoofdrol speelde in de Grande Finale was Hans Everaars. Met wit had hij een sterke vrijpion die hem de zege leek te brengen. Hij moest echter wel zijn opponent Zef Hendriks van eeuwig schaak afhouden. Bij de pogingen daartoe meende hij zijn koning helemaal naar de achterste rij te dirigeren om zijn vrijpion mee te ondersteunen. En produceerde zo een helpmat. Door de lucky zege van Zef op Hans viel de onderlinge score op weerstandspunten tussen Henk van Gool en Nico van der Hoogt in het voordeel van Henk uit. Bij een zege van Hans was Nico toernooiwinnaar geweest. Maar het mocht blijkbaar niet zo zijn….
Henk prolongeert hiermee zijn titel.

Nico van der Hoogt kan terugzien op een uitstekend toernooi. Na remise tegen Bas van der Grinten in de derde ronde, verloeg hij Willy Schmitz en Hans Everaars om zo met 4,5 punt uit 5 fier de ranglijst aan te voeren. In de laatste twee potten tegen Jan op de Laak en Dirk Bergmans behield hij weliswaar zijn ongeslagen status, maar de twee remises waren dus net niet genoeg voor de eindzege.

Bas van der Grinten legde beslag op de derde plaats. Door de zege op Wouter Smeets in de zesde ronde kwam hij naast Nico op 5 uit 6, maar in de slotpartij tegen Henk van Gool kon hij geen opening vinden in het matnet ronde zijn eigen koning.

Achter Bas eindigden maar liefst 5 spelers met een score van 5 uit 7. Dit zegt genoeg over de gelijkopgaande strijd gedurende het hele toernooi.

De ratingprijzen gaan naar:
t/m 1700: Zef Hendriks (5 punt – 8e plaats)
t/m 1550: Sjors Clabbers (4,5 punt – 12e plaats)
t/m 1400: Maria Rahawadan (2,5 punt – 37e plaats)

De toernooiorganisatie kan terugzien op een bijzonder spannend toernooi. Zeer verheugend was het grote aantal deelnemers van andere verenigingen. We nodigen ze hierbij alvast uit voor het volgende toernooi in 2012.

Eindstand

Hieronder enkele impressies van de laatste ronde op 30 juni:

Meer foto’s staan op de Fotopagina 2011 en in het fotoarchief van de Limburgse bond, volg deze link.