14e VAN SPIJKTOERNOOI GOED BEZET

Jeugd

Oorspronkelijk gepubliceerd in VSV Vizier nr. 5, seizoen 2003-2004, bladzijde 25.

Zondag 21 maart 2004 werd het 14e Van Spijktoernooi gespeeld en klaarblijkelijk had de schakende jeugd er zin in. Met 106 deelnemers hebben we het al jaren niet zo vol gehad. Overigens is het sowieso dit jaar wat drukker bij de jeugdgrandprix-toernooien, maar Venlo spant qua deelnemersaantal tot nu toe de kroon. Gelukkig waren er ook aardig wat eigen jeugdspelers present, want het doel is toch dat zij zich kunnen meten met andere jeugdschakers. Vrijwel alle deelnemers had zich vooraf ingeschreven en daardoor was het Bas, Joep, Mart en de familie Smith gelukt om de dag ervoor precies het juiste aantal tafels, stoelen en borden klaar te zetten. Mede daardoor kon er keurig op tijd begonnen worden.

Henk van Gool en en Terry van der Veen begeleiden de E en de F groep. De F-groep (27 deelnemers) werd overduidelijk gewonnen door Nederlands Kampioen Diana Dalemans met een score van 100%. Onze eigen Willem Suilen deed het ook erg goed en eindigde als 3e met 10 punten. Jordan Noya en Victor Peeters hebben nog wat minder ervaring maar konden toch 5 resp. 5,5 punten binnenhalen.

In de E-groep (9 deelnemers) kwam onder meer Anna Haffmans uit (al had het een haartje gescheeld of ze was het vergeten. Na een telefoontje was ze toch nog nét op tijd) en wist toch een 6-tal punten te halen wat resulteerde in een 8e plaats.

In de D-groep kwamen 34 spelers uit onder het toeziend oog van Maarten Strijbos. Daaronder ook diverse Venlo-spelers met nog weinig toernooi-ervaring. Toch wisten ze allemaal wat punten te sprokkelen. Hugo Draaisma eindigde met 3,5 punt als 32. Frank Vaessen eindigde met 5 punten 2 plaatsen hoger. Anh Huy Nguyen behaalde er 5,5 punt en eindigde als 27e juist achter Sjors Clabbers die ook 5,5 punt haalde. Nog een halfje meer was voor Tim Willebrands die 21e werd. Florens Cals behaalde 6,5 punt en hoorde met een 17e plek nog juist bij de eerste helft. Top of the bill was Thijmen Smith die met 10 punten klassementswinnaar werd. Wel maakte hij het nog even spannend door bijna op het laatst nog een partij de verliezen. Gelukkig voor hem deden de nummers 2 en 3 dat ook zodat zijn stekkie niet in gevaar kwam.

In de C-groep komen meestal al wat meer gevorderde spelers uit. Dat betekende voor Ruud van der Beek en Joop van der Linden stevige tegenstand. Desondanks wist Ruud toch 4 en Joop 5 punten te vergaren. Het was erg spannend in de top van het klassement want de nummers 1 t/m 3 eindigden met evenveel punten. De weerstandspunten gaven de doorslag in het voordeel van Guido Faassen, die daarmee al tweemaal achter elkaar als eerste eindigde.

I

De A/B-groep speelde zoals gebruikelijk samen. Aanvankelijk waren slechts Jozef Simenon en Raoul Lemmen normaal op dreef. Bij de anderen liep het niet echt lekker. Over en weer gingen er onnodig punten verloren. Langzaamaan trok dat bij en kregen we toch weer een normaler beeld in de uitslag. Kevin Jenniskens deed het goed door met 5,5 punt op een 9e plaats te eindigen juist achter Egbert Clevers die evenveel punten behaalde. Mart Nabuurs viel dit jaar wél in de prijzen want hij eindigde met 8,5 punt op een 3e plek, achter broer Joep, die met 9 punten dit jaar de eer moest laten aan Jozef Simenon die met 9,5 punten winnaar werd. Zie de foto links.

Het toernooi was soepel verlopen door de inzet van de jeugdcommissieleden, met name natuurlijk de groepsleiders en Paul van der Ven en Piet Thijssen in het rekencentrum. Alle deelnemers kregen een oorkonde en de heren van Spijk voorzagen iedereen van een schaakboek. Na de prijsuitreiking door Theo van Spijk en een slotwoord van Bas van der Grinten keerden de meesten huiswaarts. “de meesten”????? Ja. Gelukkig bleven er namelijk nog aardig wat mensen achter om even te helpen met opruimen. Vele handen maken licht werk en dat betekende dat een klein uurtje later alles aan kant was.
Volgend jaar weer!!! Jan Nabuurs

Hier staat de eindstand in ons archief.

Meer foto’s op de Fotopagina 2004.