16e VAN SPIJK JEUGDTOERNOOI 2 APRIL 2006

Jeugd

Oorspronkelijk door Paul van der Ven geplaatst op de eerste website van de VSV.

In een klein uurtje was op 1 april D’n Dorpel door een vijftal VSV-vrijwilligers in orde gebracht voor het 16e Van Spijk Jeugdschaaktoernooi. En op zondag 2 april waren om 9 uur de eerste actievelingen al present om de puntjes op de i te zetten. De eerste spelers waren er al vroeg en in afwachting van de aanvang van de partijen hadden ze ruim de gelegenheid om de foto’s te bekijken die Peter Smith de afgelopen jaren maakte tijdens diverse jeugdschaakevenementen. Middels een beamer werden die op een groot scherm gepresenteerd zodat alles goed te zien was. Men genoot van de beelden met meestal geconcentreerde gezichten en soms hilarische situaties (zoals het beeld van de jeugdspeler die zijn/haar (?) trui over zijn/haar hoofd trok). Omdat er om kwart over 10 nog steeds spelers binnen kwamen werd de start een klein kwartiertje uitgesteld maar daarna konden ze echt aan de slag. 86 jeugdschakers begonnen voortvarend aan de partijen. Onder de toeschouwers ook toernooisponsor Pascal van Spijk van Van Spijk Uitgevers uit Belfeld, die onder meer toezegde voor volgende jaar veel nadrukkelijker zichtbaar aanwezig te willen zijn als sponsor. Da’s natuurlijk goed om te horen, want het betekent niet alleen extra publiciteit voor zijn bedrijf, maar ook extra aandacht voor ons toernooi. Het mes snijdt op die manier aan 2 kanten en dat is precies de bedoeling van sponsoring!

In de F-categorie (onder leiding van Henk van Gool) streden 21 spelers om de prijzen. Onder hen ook Wai Keung Liu (zie links) en Luca Kanters. Ze hadden het prima naar hun zin en wisten ook regelmatig een puntje mee te pikken.

15 E-spelers (o.l.v. Adriaan Cloin) speelden 13 partijen en daarin kwamen van de VSV-ers Victor Peeters en Isabel Kanters aan de borden. Isabel amuseerde zich prima. Was het niet met het schaken dan toch wel met de andere spelletjes met haar leeftijdsgenoten. Victor was lekker op dreef en verzamelde de nodige punten maar bleef helaas net buiten de prijzen steken op een 6e plaats.

De D-categorie werd in toom gehouden door Maarten Strijbos. Daar probeerden Willem Suilen (zie links) en Jordan Noya de nodige punten binnen te halen voor de VSV. Jordan manifesteerde zich prima in de middenmoot (ik zag hem heel cool via mat een vol punt binnenhalen) en Willem vocht in en met de top om de prijzen. Uiteindelijk resulteerde dat voor hem in een fraaie beker voor de 2e plaats.

De C-groep, waar Florens, Sjors en Thijmen meespeelden, werd geleid door Axel Plate. Voor Florens en Sjors kwamen de puntjes wat moeizamer, maar er kwamen er wel een aantal binnen. Belangrijkste is natuurlijk dat ze zich goed amuseerden en dat was overduidelijk het geval. Dat gold ook voor Thijmen (zie links) die van plan was goed voor de dag te komen. Dat ging vrij goed, al kwam hij wel eens wat tijd te kort. Aan het einde bleek de wp-regel nodig voor het verdelen van de hoofdprijzen. Voor Thijmen liep dat goed af want hij eindigde als eerste. Klasse!

De AB-spelers werden in het oog gehouden door Rick Wagemakers. De AB-groepen mogen niet gesplitst spelen omdat het voor de Grand Prix samentelt, want op de meeste toernooien zijn er onvoldoende deelnemers om ze apart te laten spelen. (Hier zou dat wel gekund hebben.) Guido Faassen ging goed van start maar verloor toch een aantal partijen van sterkere A-spelers. Guido kwam uiteindelijk enkel weerstandspuntjes te kort voor een 2e prijs in de B-categorie. Ook voor Joop van der Linden ging het niet allemaal crescendo al ging hij er helemaal voor, en Mart Nabuurs verloor direct al een punt tegen de veel sterkere Udo Hoffmann uit Heinsberg. Zijn broer Joep (zie links) deed hem dat in de volgende ronde meteen na. Uiteindelijk ging Udo met de toernooizege strijken voor Joep (2e) en Mart (3e).

Met name in de AB-groep gebeurden een aantal leuke dingen. Zo stond de tegenstander van Joep in Ronde 3 2 pionnen achter. Hij stak zijn hand uit om een zet te gaan doen. Hij aarzelde echter en Joep dacht dat hij wilde opgeven en stak ook zijn hand uit om het aan te nemen. Tot hilariteit van de toeschouwers draaide zijn tegenstander echter zijn hand weg voordat Joep er was en deed een zet. Het mocht niet baten en een zet of 6 later kon Joep het punt toch laten bijschrijven. Even later kreeg Mart de lachers op zijn hand toen Sander Bachaus met enkel nog een koning niet opgaf. Mart besloot hem dan maar flink te laten ‘lijden’. Hij promoveerde alles wat hij nog had om daarna met een paardzet mat te geven. Joop van der Linden zorgde voor hilariteit door enthousiast ‘Jaja Pat, Pat, Pat’ te roepen in zijn partij tegen de sterke Svenja van Orsouw uit Heinsberg, maar helaas voor Joop (en tot hilariteit van de anderen) bleek het toch gewoon ‘mat’. Enige minpuntje bij de AB was dat 2 spelers ergens halverwege er de brui aan gaven en naar huis vertrokken. Dat betekende dat er telkens ipv 1 bye liefst 3 bye’s waren. Nou gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat het voor de stand wel niet uitgemaakt zou hebben omdat beide spelers nog beginnende schakers waren, maar echt leuk was het natuurlijk niet.

De dag liep gesmeerd in een ontspannen sfeer. ‘s Ochtends maakte Peter Smith nog snel een kleine 150 foto’s en brandde die s’middags thuis even op een CD. Tijdens de laatste ronde konden die via de beamer geprojecteerd worden, zodat iedere schaker in elk geval ook zichzelf nog eens groot in beeld kon zien. Kort daarvoor konden we ook nog een korte film draaien die MSV-VSM in 2004 maakte van het Van Spijktoernooi. De projectie was een leuke verfraaiing van de ambiance en werd door veel spelers en begeleiders erg gewaardeerd. Na de prijsuitreiking door Theo van Spijk was er zoals gebruikelijk voor alle deelnemers weer een oorkonde als blijk van waardering en kon iedereen huiswaarts. Met vereende krachten werd vervolgens in een klein halfuurtje alles netjes opgeruimd. Het 16e Van Spijk toernooi was (wederom) een succes!
Bas van der Grinten

Reacties Ik wilde nog even een bedankje aan de organisatie sturen namens de Apeldoornse deelnemers. We hebben een ontzettend leuk toernooi gehad. Ondanks dat Thomas en Raimond gisteren al de hele dag moesten spelen in de OSBO finale voor basisscholen, was het de moeite waard om vanochtend alweer om 08.00 uur richting Venlo te vertrekken. Volgens ons is het toernooi vlekkeloos verlopen, en de keuze om in de jongste groepen het claimen na een onreglementaire zet niet met winst te belonen was een goede. Volgens ons heeft nu het plezier in het schaken voor de kleintjes geprevaleerd boven het strikt hanteren van deze regels. Bovendien komen de betere schakers toch wel bovendrijven. Thomas had anders vandaag wel de helft van zijn partijen kunnen claimen, maar dat is toch niet echt wat ik hem wil bijbrengen op het gebied van sportiviteit. Hij heeft nu zelf meerdere kinderen bepaalde dingen uitgelegd. Bij de oudere kinderen hoort de regel uiteraard wel gehanteerd te worden. Ik heb van het toernooi vanavond verslag gedaan in de SBSA nieuwsbrief. Dit is een veelgelezen e-mail nieuwsbrief over schaakgebeurtenissen, die hier in Apeldoorn elke week verschijnt. Als je deze wilt hebben kan ik je deze doorsturen. Ik hoorde ook dat volgend jaar vereniging De Schaakmaat een uitnodiging krijgt voor het toernooi. Wie weet dat we dan volgend jaar met nog meer kinderen uit Apeldoorn kunnen deelnemen. Wij zullen indien mogelijk wederom met plezier richting Venlo vertrekken. Vriendelijke groeten, Marco Beerdsen

De eindstand staat hier.